Παρουσίαση του βιβλίου: «...για δες Άνθρωπος είμαι και εγώ....»

Το Παράρτημα  του 6ου Γυμνασίου Βόλου, που λειτουργεί μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, σε συνεργασία με το 7ο Λύκειο Βόλου, τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και το σύλλογο συμπαράστασης κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» παρουσιάζει το βιβλίο «...για δες Άνθρωπος είμαι και εγώ....», το οποίο περιλαμβάνει ιστορίες παιδιών (μεταναστών και προσφύγων) και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» τη Δευτέρα 14 Μαΐου στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . Θα φωτιστούν αθέατες πτυχές της ζωής των παιδιών, τα οποία σε τρυφερή ηλικία αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν και να ενηλικιωθούν απότομα ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες, χάνοντας τις περισσότερες φορές το σωστό προσανατολισμό....
     Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στο πρώτο μέρος με ολιγόλεπτους χαιρετισμούς,  παρεμβάσεις  της  Συντονίστριας Μαγνησίας  κας Στέλλας Δημητρακοπούλου, της Διευθύντριας του Παραρτήματος κας Αναστασίας Χατζηπλή, καθώς και της υποδιευθύντριας του 7ου Λυκείου Βόλου κας Παρασκευής Ποζιοπούλου. Στη συνέχεια η επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπστημίου Θεσσαλίας, κα Ελένη Γκανά, θα μιλήσει διεξοδικά για το βιβλίο.
    Στο δεύτερο μέρος τη σκυτάλη παίρνουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Θα ακουστεί ηχογραφημένη η ιστορία ενός εκ των μεταναστών, ενώ ακόμη μια ιστορία μετατράπηκε σε κόμικ από το συντονιστή του προγράμματος κο Γιάννη Φόβο, για να   παρουσιαστεί σε μορφή βίντεο.
    Οι μαθητές του 7ου Λυκείου Βόλου εμπνεύστηκαν  από τις ιστορίες, «υιοθέτησαν» τους μαθητές μας και ανέλαβαν με πολλή χαρά και υπευθυνότητα να μας ευαισθητοποιήσουν παρουσιάζοντας μέσα από τη δική τους ματιά τις εμπειρίες τους . Έτσι, την αφήγηση ανέλαβαν οι  μαθήτριες: Τσιουκαντάνα Έρικα και Ντούλα Αναστασία, τη μουσική-τραγούδι οι:  Μπέκα Μαρία, Φραγκούλη Δέσποινα, Χουσιάφη Βαρβάρα, Χριστογιαννούλα Ιωάννα, Μαρίνος Τριαντάφυλλος, Βλάχου Αγάθη,  Κυριάκη Μελία και  Ζαλώνη Βάσια και τη χορογραφία, εμπνευσμένη από μια ιστορία του βιβλίου, οι:  Μπιλιούρης Δημήτρης, Αλιάτη Μαρία, Σωτηρίου Σοφία, Παπαευαγγέλου Ηλέκτρα, Γρηγοριάδου-Μπάστα Αναστασία, Χατζηκουμπή Ελευθερία και Μπουτίνα Σοφία. Οι φωνές που ακούγονται στο κόμικ είναι των : Κορέτσι Σοφία, Κουρελά Μαρία, Μεγαγιάννης Μανώλης, Μπορλώτος Απόστολος, Μπορτσέλης Γεώργιος και  Πανταζής Διαμαντής.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι Γιώργος και Αΐντα Πάγκαλου με τραγούδια της ξενιτιάς και τους ευχαριστούμε θερμά  για την ευαισθησία που έδειξαν  και για την εθελοντική προσφορά τους. Επίσης,  ευχαριστούμε τον Πάρη Ζήκο και τους συνεργάτες τους για την επιμέλεια του ήχου.