Ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χανίων κ. Γιάννης Κλαπάκης μιλά για τα οφέλη της εκπαίδευσης στην φυλακή – Φεβρουάριος 2016


Τον Φεβρουάριο 2016 το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Χανίων, πραγματοποίησε την απολογιστική του εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Εκ των ομιλητών ο Διευθυντής των Φυλακών Χανίων (Κρήτη 1) εκφώνησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τα οφέλη της εκπαίδευσης των κρατουμένων. Το αίτημα για ίδρυση σχολείου έχει ήδη ικανοποιηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Αυτό που εντυπωσιάζει, στο τέλος του κειμένου, είναι η ποιητική απάντηση ενός, πρώην κρατουμένου σήμερα, για το πώς βλέπει τον εαυτό του στο παρόν και το μέλλον…

******

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Η επιβολή της ποινής στους παραβάτες του Νόμου, σύμφωνα με το ποινικό μας δίκαιο δεν έχει σκοπό την τιμωρία τους, αλλά το σωφρονισμό τους.....

Ο καταδικασθείς μεταφέρεται στα σωφρονιστικά ιδρύματα και τότε το σωφρονιστικό μας σύστημα θα πρέπει να μεταχειριστεί με τέτοιο τρόπο τον έγκλειστο, ώστε να συνειδητοποιήσει και να μεταμεληθεί για την πράξη που διέπραξε, και μετά την αποφυλάκισή του να μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο.

Ένα σωφρονιστικό  σύστημα γεμάτο παθογένειες που μέχρι σήμερα ελάχιστα τα έχει καταφέρει και γι' αυτό ένα μεγάλο ποσοστό νεοεισερχομένων κρατουμένων είναι υπότροποι....

Το σίγουρο είναι ότι ο εγκλεισμός και μόνο ενός καταδικασθέντα σε ένα Σωφρονιστικό Κατάστημα δεν αρκεί για να επιτευχθεί ο σωφρονισμός του καταδικασθέντα.

Θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω δράσεις και έργα από εμάς σε συνεργασία και με άλλους φορείς για να το επιτύχουμε...

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Νεολαίας &  Διά Βίου Μάθησης για την άμεση ανταπόκρισή του στις προσπάθειες της Υπηρεσίας μας προκειμένου οι κρατούμενοι να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους.
Στο Γ. Κ. Κ. Κρήτη Ι έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία αρκετά προγράμματα από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου  Μάθησης σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων
Συγκεκριμένα:

1. ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ, από 2/10/2014 έως 15/1/2015
2. ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, από 8-5-2014 έως 31/7/14
3. ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Α΄κύκλος 25-11-2013 έως 20-1-2014 & Β΄ κύκλος από 30/5/2014 έως 30-6-2014
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Εκμάθηση Μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμό. (4 κύκλοι)

7-2-2014 έως 20-5-2014
    6-10-2014 έως 14-1-2015
5-12-2014 έως 8-4-2015
5-12-2014 έως 30-3-2015
    5. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ 11-1-2016 έως 17/2/16

Τα ανωτέρω προγράμματα έχουν πολλαπλά οφέλη για τους κρατούμενους.

Η δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων αποτελεί μοναδική εναλλακτική στη  μονότονη καθημερινότητα που σταδιακά οδηγεί στην ιδρυματοποίηση τους. Είναι επίσης εναλλακτική για τον άπλετο ελεύθερο χρόνο τους που πολλές φορές τους ωθεί σε παραβατικές συμπεριφορές εντός φυλακής.
Παρατηρείται σύσφιξη σχέσεων των κρατουμένων μέσα από δημιουργική διαδικασία.
Η επαφή των κρατουμένων με τους εκπαιδευτές ασκεί ευεργετική επίδραση, καθώς οι κρατούμενοι εισπράτουν συμπεριφορές χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα και δεν αισθάνονται περιθωριοποιημένοι.
Παρέχεται βεβαίωση από το Φορέα, η οποία αξιολογείται θετικά κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. (χορήγηση αδειών, εφετείο, υφ' όρων απόλυση)
Οι κρατούμενοι αποκτούν δεξιότητες οι οποίες πιστοποιούνται και μπορούν να τους βοηθήσουν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την επανένταξή τους εν γένει.

Το αίτημα για πραγματοποίηση ανάλογων προγραμμάτων ξεπηδά από τους ίδιους τους κρατούμενους, και αυτό είναι απόδειξη του πόσο χρήσιμα και επωφελή είναι.
Είναι ενδιαφέρον να δούμε τις απαντήσεις που έδωσε ένας κρατούμενος  σε εργασία – ερωτηματολόγιο που έθεσε η εκπαιδεύτρια κοινωνική λειτουργός κα Κατερίνα Στεργίου στην ομάδα κρατουμένων στα πλαίσια του προγράμματος “ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ”. Η εργασία ζητούσε από τους κρατούμενους να αναφέρουν τι θα ήθελαν για το παρόν ή για το μέλλον τους. Οι απαντήσεις που δόθηκαν με λυρική διάθεση, από το συγκεκριμένο κρατούμενο, προκαλούν διάφορα συναισθήματα και αναφέρονται παρακάτω:

θέλω να συνεχιστεί το μάθημα
θέλω να πάρει η Juventus το πρωτάθλημα
θέλω να σπάσω επιτέλους τη σιωπή
θα ήθελα να βγω κάποια μέρα από τη φυλακή
θα ήθελα να 'ταν ο κόσμος αλλιώς
θα ήθελα να ΄ξερα αλήθεια αν υπάρχει θεός
θα ήθελα κι άλλα πάρα πολλά
τα βράδια μη με βασανίζει άλλο η μοναξιά
θέλω να έρθει πίσω ξανά η χαρά
θα ήθελα τη ζωή μου να τη βάλω σε μία σειρά
θέλω ένα χέρι βοήθειας, ένα χάδι
θα ήθελα πλέον να ξεφύγω από το σκοτάδι
στον ίσιο δρόμο θέλω ξανά να βαδίσω
θα ήθελα συντροφιά να μου κρατάς να μη λυγίσω
για όσο ζήσω θέλω να είμαι σωστός
θα ήθελα ο φίλος μου απολύτως να μου είναι πιστός
θέλω να ξέρει την προδοσία μισώ
ίσως να θέλεις κάποιον άλλο, μα αυτός είμαι εγώ!!!

Κλείνοντας, θα ήθελα να μεταφέρω τις προσδοκίες των κρατουμένων για τη δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κατάστημά μας, κάτι που αποτελεί και προσωπικό μου στόχο, καθώς πρόκειται για μια δομή που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση την ευκαιρία στους κρατούμενους να εκτίουν την ποινή τους δημιουργικά.


*Στην φωτογραφία ο κ. Κλαπάκης κατά την διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την επίσκεψη του Δικτύου στα Χανιά.