Διδάσκοντας στις φυλακές Κορυδαλλού – Η εμπειρία μου, γράφει η Δόξα Βασιλειάδου


Ξεκίνησε σαν μια ιδέα αόριστη που έμελλε όμως να πραγματοποιηθεί.. Αυτό οφείλεται κυρίως στο διευθυντή του Σ.Δ.Ε. των Φυλακών Κορυδαλλού, αγαπημένο Γιώργο Ζουγανέλη, που τόσο ζεστά «αγκάλιασε» την επιθυμία μου και τόσο απλόχερα μου πρόσφερε τη βοήθειά του, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης των αλλοδαπών κρατουμένων η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Τώρα πια εκείνος δεν είναι μαζί μου να με καλωσορίζει σε κάθε μάθημα, να με συνοδεύει στην αίθουσα διδασκαλίας, να με περιμένει να τελειώσω το μάθημα για να μιλήσουμε. Η θέση του είναι άδεια και το κενό του δύσκολο να αναπληρωθεί, η επιθυμία μας όμως συνεχίζει και πραγματοποιείται.
Πάντα όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο, σε διακατέχει άγχος για το αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν αυτό το καινούργιο γίνεται σε χώρο κράτησης, οι μαθητές σου είναι ενήλικες άντρες διαφόρων εθνικοτήτων που είναι το ίδιο αγχωμένοι με σένα όμως περιμένουν να τους φέρεις λίγο «αέρα» ελευθερίας από κει έξω, μέσω της μάθησης.
Και κάπου εκεί στην πορεία, αντιλαμβάνεσαι ξαφνικά ότι η πρωτοβουλία αυτή άνθισε. Βλέπεις τους κρατούμενους που σου θυμίζουν παιδάκια στην τάξη με τα τετραδιάκια τους και το στυλό τους, σε παρακολουθούν με προσοχή, ξαφνιάζονται ευχάριστα με την χαρούμενη τροπή που μπορεί να πάρει το μάθημα, αφηγούνται περιστατικά από τη ζωή τους και ρωτούν, ρωτούν τα πάντα.
Δεν με ενδιέφερε ποτέ να μάθω τι είδους αξιόποινες πράξεις έχει διαπράξει ο καθένας τους, δεν αισθάνθηκα ουδέποτε ότι κινδυνεύω, ούτε ότι απειλούμαι από κάτι. Παραβάτες του νόμου ναι, παραβάτες όμως που σέβονται την καθηγήτριά τους, που δεν την έχουν κάνει ποτέ να αισθανθεί αμήχανα, που της ανοίγουν την πόρτα να περάσει πρώτη, και που χαμογελούν αμήχανα σαν ντροπαλά παιδιά όταν επαινεί τις προσπάθειές τους. Και που αγαπούν τόσο την ελληνική γλώσσα..

Πάντα πίστευα στη δύναμη της προσφοράς.
Τώρα περισσότερο από ποτέ.
Μόνο που κάτι έχει αλλάξει..
Δεν νιώθω ότι προσφέρω εγώ σε αυτούς.
Οι κρατούμενοι προσφέρουν σε μένα.
Και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό..
Δόξα Βασιλειάδου





ΥΓ… Στην φωτογραφία η Δόξα επί τω έργω. Η Δόξα Βασιλειάδου διδάσκει εθελοντικά στο ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού από τον περασμένο Νοέμβριο και, όπως έγραφε στις 17/12/2015 ο Γιώργος Ζουγανέλης, «Η Δόξα ενσωματώθηκε στα δρώντα στελέχη και με περίσσεια υπευθυνότητα κατευθύνει ....εναν Τούρκο, έναν Καναδό, έναν Ουκρανό, έναν Πακιστανό και ένα Ρώσο»…

Γραφιστικές Εργασίες

Γραφιστικές Εργασίες